Üzüm sirkesinin faydaları; bu meyvenin en eski besin kaynakları arasında yer almasından gelir. Üzümden elde edilen sirke, hem sofralarda hem de farklı kullanım alanlarında kendine yer bulur. Üzüm, dünya üzerinde de en fazla çeşidi bulunan besinlerden biridir. Bununla beraber sirke şeklinde de insanların karşısına çıkar. Özellikle organik yöntemler ile üretilen doğal üzüm sirkesi çeşitleri, insanlara yüksek oranda fayda sağlar.
Üzüm SirkesiÜzüm sirkesinin faydaları üzüm ve elmanın fermente edilmesiyle ortaya çıkar. Bu sirkeler; antioksidan açısından son derece zengin bir içeriğe sahiptir. Kuru ya da yaş üzümden veya üzüm şırası konsantresinden elde edilir. Lzzetinden ve sunduğu faydalardan tam anlamıyla yararlanabilmek için fermente üzüm sirkesi tüketmek daha uygun görülür.
Üzüm Sirkesi Faydaları Nelerdir?
“Üzüm sirkesinin faydaları nelerdir?” sorusunun en bilinen cevabı ağrı kesici etkileridir. Kemik ve kas ağrıları üzerinden büyük oranda etkili olduğu bilinir.
Üzüm sirkesinin faydaları kısaca şu şekilde sıralanabilir:
- Kas ve kemik ağrılarını dindirebilir. Aynı zamanda baş ağrısını da kesen bir etkisi vardır.
- Enfeksiyon temizleme görevi bulunur. Ağız içi enfeksiyonlarını kısa süre içinde yok edebilir.
- Çürük ya da ağız yarası gibi istenmeyen problemlere karşı koruyucudur. Aynı zamanda diş beyazlatma görevi de görür.
- Vücutta meydana gelen iltihapları temizleyebilir.
- Kara üzüm sirkesinin faydaları arasında tokluk hissi oluşturması da yer alır.
- Metabolizmayı hızlandırmak ve yağ yakımını gerçekleştirmek için tüketilebilir.
- İçeriğinde B12 ve folik asit yer alır. Bu maddeler de kırmızı kan hücre oluşumunu desteklenir.
- Kansızlık sorununa etki edebilir.
- Vücut direncini güçlendirebilir. Aynı zamanda bağışıklık sistemine de güç katabilir.
- Vücudunu enfeksiyonlara karşı koruyabilir.
- Bağırsak hastalıklarına karşı koruyucudur.
- Kabızlık ve ishal sorunlarına çözüm olabilir. Ayrıca bağırsak parazitlerini de temizleyebilir.
Üzüm Sirkesinin Cilde Faydaları
Üzüm sirkesinin faydaları vücudun pek çok bölgesinde görülebilir.
Üzüm sirkesinin cilde faydaları kısaca şu şekildedir:
- Ciltte meydana gelen tahrişler üzerinde iyileştirici etkileri vardır.
- Antioksidan özelliğe sahiptir. Bu sayede cilt problemlerini yok edebilir.
- Cildin temizlenip arınmasını sağlayabilir.
- Üzüm sirkesinin cilde faydaları arasında gençleştirici etkiler de bulunur. Aynı zamanda kırışıklıklar üzerinde de etkilidir.
Üzüm Sirkesinin Saça Faydaları
Üzüm sirkesinin saça faydaları da son derece fazladır.
Bu faydalar kısaca şöyledir:
- Saç derisi üzerinde temizleyici etkiler sunar.
- Kepek oluşumuna karşı önlem niteliğinde kullanılabilir. Ayrıca saç diplerinde oluşan mantarı da yok edebilir.
- Saçların daha canlı, sağlıklı ve parlak görünüme kavuşmasını sağlayabilir.
- Üzüm sirkesinin saça faydaları arasında hızlı uzamaya destek olması da bulunur.
Üzüm Sirkesi Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Sağlığınıza katkı sağlamak amacıyla üzüm sirke tüketimine kararı vermeden önce doktorunuza ya da beslenme ve diyet uzmanlarına danışmanız önerilir. Çünkü tüketimde aşırıya kaçmak veya sağlık açısından riskleriniz varsa üzüm sirkesi tüketmek sakıncalı görülebilir.
- Sirkenin yoğun tüketimi hipoglisemi rahatsızlığına sebebiyet verebilir. Özellikle kan şekeri düşük olan kişilerin ekstra dikkatli olmaları gerekir.
- Üzüm sirkesi, asidik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle dişlerin çürüğü ya da diş minesinin aşınmasına sebep olabilir.
- Cilt enfeksiyonlarına karşı kullanılırken aşırı orana kaçılması halinde alerjik reaksiyonlar oluşabilir.
- Mide hassasiyeti, ülser ve reflü rahatsızlıkları bulunan kişilerin üzüm sirkesi tüketiminde dikkatli olmaları gerekir.
- Üzüm sirkesi alırken ve tüketmeden önce organik aynı zamanda yüzde 100 doğal olmasına özen gösterilmesi son derece önemlidir.
Üzüm Sirkesinin Zararları Nelerdir?
Kara üzüm sirkesinin faydaları olduğu gibi aşırı tüketilmesi durumunda ortaya çıkabilecek zararları da vardır.
Bu zararlardan bahsetmek gerekirse:
- Sirkeyle gargara yapmak ya da su ile seyreltmeden içmek ağız sağlığına zarar verebilir.
- Yoğun oranda üzüm sirkesi tüketilmesinin mesane kanseri riskinde ekstra artışa neden olabileceği bulunmuştur.
- Üzüm sirkesininin içinde yer alan tartarik asit mide hastalıklarına sebebiyet verebilir.
- Yoğun oranda üzüm sirkesi içmek bulantı, hazımsızlık ya da midede ekşime gibi sindirim sistemi hastalıkları oluşumuna neden olabilir.
- Üzüm sirkesinin yoğurt, ayran ya da kefir gibi canlı bakteri içeren ürünler ile tüketilmesi sakıncalı görülür. Bu kombinasyon; besinlerin içinde yer alan yararlı bakterilerin ölmesine sebep olur.
- Fazla tüketilmesi durumunda potasyum seviyesini düşürebilir. Bu durum ise kalp ya da tansiyon ilaçlarını etkileyebilir.
Üzüm Sirkesi Nasıl Kullanılır?
Üzüm sirkesi genelde yemeklere ve çorbalara aromatik lezzet vermesi amacıyla kullanılır. Kekikle beraber yeşil salatalara eklenebilir. Ayrıca balık yemeklerinin de üzerine dökülür. Aynı zamanda fasulye turşusu ve pek çok farklı sebze turşusu içine de katılabilir. Asidik özelliği ile sebzelerin daha uzun süre boyunca taze kalmasını destekler.
Üzüm sirkesi su ve tarçın ile de karıştırılarak açken içilebilir. Ayrıca ciltte kullanmak için farklı malzemeler ile karıştırılarak tonik yapılabilir. Saç ve vücut bakımı için ise banyo suyuna katılır. Ayrıca haricen cilde de uygulanabilir. Tıbbı amaçlı tüketiminin dışında doğal temizlik malzemesi olarak da kullanımı mevcuttur.
Sıkça Sorulan Sorular
Üzüm Sirkesi Hangi Ölçüde Kullanılmalı?
Üzüm sirkesi, içeriğinde yer alan besin değerlerinden dolayı son derece zengin bir yapıdadır. Ancak ölçüsüz kullanılan üzüm sirkesi yarardan çok size zarar verebilir. Eğer rahatsızlığınız ya da alerjiniz varsa tüketim öncesinde mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Direkt şekilde içemeyenler ya da kokusunu beğenmeyenler su ile karıştırarak tüketebilir. Günlük iki yemek kaşığı yetişkinler için yeterli görülür. Salatalarda veya soslarda da bu ölçü kullanılabilir.
Üzüm Sirkesi Kilo Verdirir mi?
Üzüm sirkesinin içinde yer alan asetik asit, yağ yakımını ekstra şekilde hızlandırabilir. Bu da tokluk hissetmenizi sağlayabilir. Aynı zamanda açlık uyarıcı olarak bilinen ghrelinin hormonunun salgılanmasını geciktirip fazla yemeyi engelleyebilir. Fakat kilo vermek için sirke yeterli olmaz. Bir yandan da dengeli beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak gerekir.
Üzüm Sirkesi Saça Zarar Verir mi?
Üzüm sirkesi saçları büyük oranda güçlendirip besler. Ayrıca dökülmesini, kırılmasını ya da kepek oluşumunu engelleyebilir. Fakat asidik yapısından dolayı üzüm sirkesini sulandırmadan direkt bir şekilde saça uygulamak zarar verebilir. Kullanım öncesinde sirkenin 1’e 5 oranında sulandırılması son derece önemlidir. Bu sayede zarar görmeden fayda elde etmek mümkün olur.
Üzüm Sirkesi Nasıl İçilir?
Üzüm sirkesini su ile karıştırarak içmek güvenli görülür. Yoğun asidik yapısından dolayı saf haliyle içmek diş minesini aşındırabilir. Aynı zamanda yemek borusunda ve midede de yanmaya neden olabilir. Bununla beraber mide bulantısına ya da reflüye dahi sebebiyet verebilir. Günde maksimum oranda 3 yemek kaşığı sirkeyi sulandırarak tüketmek yeterlidir.
Üzüm Sirkesi Tansiyonu Düşürür Mü?
Üzüm sirkesinin faydaları arasında tansiyonu düşürücü özelliği de olduğu bilinir. Üzüm sirkesi tansiyonu dengeleme konusunda önemli bir yardımcıdır. İçeriğinde yer alan mineraller ile yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilir. Fakat düşük tansiyon problemi bulunan kişilerin üzüm sirkesi kullanımına ekstra dikkat etmeleri gerekir.
Üzüm Sirkesinin Besin Değerleri ve Kalori Oranı Nedir?
Üzüm sirkesi; genelde turşu ile bol bol tüketilir. Üzüm sirkesinin 100 gramında ortalama 14 kcal kalori yer alır. İçeriğinde bulunan besin değerleri ise karbonhidrat 3.3 ve protein 0.1 şeklindedir. Yüksek besin değerleri sayesinde vücuda maksimum oranda fayda sağlar.