Tere Tohumu

Tarih: 05.08.2024 15:35
Tere Tohumu
Metabolizmayı hızlandıran ve tokluk hissi veren tere otu, kilo vermeye yardımcı bir bitkidir. Özellikle tere tohumları içerdiği omega-6 ve omega-3 yağ asitleri sayesinde kalp sağlığının korunmasına destek olur. Kan şekerini düşürme özelliği nedeniyle diyabetin tedavisinde etkin bir rol oynar.

Tere Otu Tohumunun Faydaları Nelerdir?

 

Tere otu tohumu da bitkinin kendisi gibi vücuda benzer faydalar sağlar. Bu kapsamda tere otu tohumunun bazı faydaları şöyle sıralanabilir:

  • İshal ve dizanteri gibi hastalıklara bağlı gelişen bağırsak tahribatına iyi gelir. 
  • Kandaki hemoglobin oranını yükseltir ve anemi riskini azaltır. 
  • Öksürüğü azaltır. 
  • Boğaz ve baş ağrısını hafifletir.
  • Soğuk algınlığı belirtilerinin azalmasına yardımcı olur. 


Tere Faydaları Nelerdir?

Tere faydaları ile öne çıkan özel bitkilerden biridir. Bilimsel adı lepidium sativum alan tere, turpgiller familyasından gelen hızla büyüyen bir ot türüdür. Anavatanı Güneydoğu Asya ve Mısır olan bu ot türüne Türkiye topraklarında da rastlanır. Yaprakları yenen terenin sağlığa faydaları oldukça fazladır. Bahçe teresi olarak da bilinen bu ot türü çok fazla tüketildiğinde bazı zararlara neden olabilir. Bu nedenle dengeli ve doğru bir şekilde tüketilmesi oldukça önemlidir.  
 

Tere Otu Nedir? 

Tere otu, Türkiye'de pek çok bölgede yetişen ve roka gibi turpgiller ailesine ait bir bitkidir. Keskin ve acımsı tadı ile bilinen bu ot türü yenebilir. Kokusu da rahatsız edicidir ancak içeriğinde vitamin ve mineral oldukça fazladır. Boyu yaklaşık 15-45 cm uzunluğuna kadar ulaşır ve tek yıllık bir bitkidir. Anavatanı Güney Doğu Asya olsa da Anadolu'nun verimli topraklarında da kolaylıkla yetişir.  
Tohumu kahverengi renkte olan tere çimlendirildiğinde yavaş yavaş çıkar. Dallanmayan gövdesinden filizlenerek koyu yeşil renkte ve kenarları dalgalı şekilde oluşur. Beyaz ve küçük çiçekler açar ve sonradan tohum döker. Güneşli ve ılık ortamlarda daha iyi yetişen tere soğuğa da oldukça dayanıklıdır. Havalandırılmış ve nemli topraklarda bahar aylarında tohumu ekilebilir veya fide halinde dikilerek yetiştirilebilir. 

Tere Faydaları 

Tere faydaları içerdiği özel bileşenlerine bağlıdır. Zira makro ve mikro besin olma özelliğini taşıdığı için sağlığa yararları göz ardı edilemez. Diyet lifi, asit, protein, vitamin ve mineraller bakımından zengin olduğu için sağlıklı beslenmede tercih edilebilir. Genel hatlarıyla tere otunun faydaları aşağıdaki gibidir:  
  • Hafızayı güçlendirmeye yarar, zihinsel olarak zindelik verir.  
  • Yüksek demir içeriğiyle kansızlığa fayda sağlar.  
  • Kanser hücrelerinin oluşumunu önlemede etkilidir. 
  • Tere kürü sigaranın zararlı etkilerini azaltır ve akciğeri temizler. 
  • Kemik oluşumu, parçalanması ve emiliminde etkili olan K vitaminini içerir. Buna bağlı olarak kemik sağlığını güçlendirir. 
  • Tere yaprakları C vitamini açısından zengin bir besin kaynağıdır. Bu nedenle bağışıklığı güçlendirir ve aynı zamanda C vitamini oksidatif strese karşı koruma sağladığından antioksidan görevi görür. Buna bağlı olarak vücuttaki iltihaplanma seviyesini düşürür ve enfeksiyon riskini azaltır. 
  • Zehirli bileşiklere (toksinlere) karşı koruyucudur.  
  • Omega-3ve Omega -6 yağ asitleri içerdiğinden kalp sağlığını destekler. 
  • Süt üretimini uyarıcı nitelikte olan prolaktini harekete geçiren bir besindir. Buna bağlı olarak anne sütü üretimine de yardımcı olur. 
  • E.coli ve staphylococcus aureus gibi bakterilerin çoğalmasını engelleyici nitelikte olduğu tespit edilmiştir. 
Tere otunun faydaları söz konusu olduğunda birçok unsuru sıralamak mümkündür. Zengin besin değerine sahip olan tere düzenli olarak tüketildiğinde yukarıdaki yararları sunar. Keskin bir tada ve yoğun bir kokuya sahip olsa da tek başına veya salatalarda yemek mümkündür. Dolayısıyla kahvaltı, öğle yemeği ya da akşam yemeği gibi öğünlerde tüketebilecek bir yeşilliktir.  

Tere Tohumu Faydaları  

Tere tohumu faydaları sayesinde geleneksel tıpta birçok şekilde kullanılır. Genelde besin olarak tüketilen bu tohumun öne çıkan yararı vücut direncini artırmasıdır. Tere tohumunun diğer faydaları ise şu şekildedir: 
  • Kabızlıkve hazımsızlığa iyi gelir.  
  • Metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden dolayı kilo vermede yardımcıdır.  
  • Kandaki hemoglobin oranını yükseltir ve anemi riskini azaltmak için tüketilebilir.  
  • Çiğnenerek tüketildiğinde öksürüğü azaltır ve balgam söktürücü bir özelliği vardır.  
  • Soğuk algınlığı, baş ağrısı veboğaz ağrısıgibi rahatsızlıkların belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.  
  • Kan şekerini düşürdüğü için diyabet için de yararlıdır.  
  • Tere tohumu faydaları arasında dizanteri ve ishal nedeniyle ortaya çıkan bağırsak tahrişine iyi gelmesi de yer alır.  

Tere Faydaları ve Zararları 

Tere faydaları ve zararları iki farklı şekilde ele alınır. İçerdiği asit, lif, vitamin ve mineral bileşenleriyle oldukça yararlı olan bu bitkinin bazı olumsuz etkileri de vardır. Terenin olası zararları aşağıdaki gibidir: 
  • Tadı keskin ve acımsı olduğu için gastrit ve ülser rahatsızlıklarını tetikleyebilir ve bu hastalıklara sahip olan kişiler tarafından tüketilmemelidir.  
  • İçeriğinde yer alan fenol bileşikler bitki fazla tüketildiğinde idrar yollarında yanmaya yol açabilir. Bu durum idrar yolu enfeksiyonu ile karıştırılır.   
  • Bünyesinde sülfürlü bileşenler barındırdığından gaz sıkışmasına neden olabilir. 
Tere faydaları ve zararları sağlıklı bir tüketim için dikkate alınmalıdır. Aksi durumda bu besini tüketmek bazı kişiler için yarardan ziyade olumsuz etkilerin görülmesine neden olur. Dolayısıyla içeriğindeki bileşenler dikkate alınarak ölçülü miktarda yenmesi gerekir.  

Tere Zayıflatır mı? 

Tere faydaları söz konusu olduğunda zayıflatma etkisi de merak edilir. Tere otu, tiroid bezinden kaynaklı bir sorun olan metabolizma yavaşlamasında etkili bir besindir. Zira rahatsızlığını gidermeye yardımcı olur ve metabolizmayı hızlandırarak kilo vermede destekleyicidir. Bu nedenle zayıflama sürecinde genelde tere otu tohumunun kür haline getirilmesiyle kullanılır. 
Tere, detoks etkisiyle vücuttaki toksinlerin atılımını sağlayarak yağ yakımını destekler. Bununla birlikte vücuttaki fazla su miktarını azaltır ve ödemden kurtulmayı mümkün kılar. Yine de terenin tek başına zayıflatma etkisi olduğu savunulamaz. Kilo vermeye yardımcı olması için düzenli egzersiz, dengeli ve düzenli beslenme şarttır. 
 

Tere Hangi Hastalıklara İyi Gelir? 

Tere içerdiği değerli bileşenlerle birçok hastalık için önleyici ve tedavi destekleyici bir besindir. Astımdan kansere kadar koruyucu bir bitki olduğu için tüketilmesi gerekir. Terenin iyi geldiği bazı rahatsızlıklar ve etkileri şunlardır: 
Yapılan bir çalışmada tere özü lösemi kanser hücreleriyle maruz bırakılmış ve sonucunda kanser hücrelerini azalttığı görülmüştür. Bu nedenle antikanser özelliği keşfedilmiştir.  
  • İçeriğindeki aktif bileşenlerastımsemptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.  
  • Öksürüğe ve balgama iyi geldiği için soğuk algınlığı tedavisinde destekleyicidir.  
  • Bol miktarda lif içerdiği için güçlü bir müshildir. Buna bağlı olarak hazımsızlık ve kabızlığa iyi gelir.  
  • Yüksek oranda demir içerdiği için kansızlığa karşı da fayda sağlar.  
  • C vitamini bakımından zengin olan tere bağışıklığı güçlendirir ve soğuk algınlığına karşı koruma sağlayabilir.  

Tere Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Tere Nasıl Tüketilir?  

Tere faydaları görülmesi için doğru bir şekilde tüketmek gerekir. Acımsı ve keskin bir tada sahip olmasına rağmen azı kişiler tek başına yemeyi tercih eder. Bu keskinliği azaltmak için üzerine limon sıkılarak daha hafif bir tat elde edilebilir. Tere otunun en fazla tercih edilen tüketim şekilleri aşağıdaki gibidir: 
  • Roka, marul, havuç ve benzeri sebzelerle salata olarak tüketilebilir.  
  • Sarımsak, soğan ve zeytinyağı ile karıştırılarak makarna sosuna ilave edilebilir.  
  • Çorbaya da eklenen tere, farklı bir lezzet katabilir. 

Tere Otunu Kimler Tüketmemeli? 

Tere otu faydalı bir besin olsa da bazı zararlı etkilerinden dolayı tüketimi sınırlandırılmalıdır. Keskin bir tada sahip olduğu için mide hassasiyeti, gastrit ve reflü gibi rahatsızlıkları olanların çok dikkatli yemeleri gerekir. Kanı sulandıran ve kötü tansiyonu engellediği için tansiyon düşüklüğü yaşayan bireylerin de kaçınmaları önemlidir.  

Tere Saç ve Cilde İyi Gelir mi? 

Tere otu saç ve cilt sağlığını da destekleyen yenilebilir bir bitkidir. Özellikle tere yaprakları ile hazırlanan lapanın cilt lekelerini gidermeye etkisi vardır. Ayrıca tere yaprağı suyu yağlı saç görünümünü azaltır ve kepeği önler. Bununla birlikte saç köklerini beslemesiyle dökülmeler karşı önleyici görevi üstlenir.  

 
Yükleniyor...