Tarhun otu, bilimsel adıyla Artemisia dracunculus olarak bilinen, mutfakta aromatik tat vermek için kullanılan ve iştah açma, sindirim sistemini destekleme faydaları bulunan bir bitki çeşididir. Anasona benzeyen tadıyla bilinen tarhun, baharat olarak salata, et yemekleri ve balık yemeklerinde tercih edilebilir. Bunların yanında uyku düzenine yardımcı olarak kolay sindirim için kişinin sağlığına katkıda bulunur. Parlak yeşil renkte bulunan tarhun otu aynı zamanda ana bileşeni metil kavikol olan %0,3 ila %1,0 oranında uçucu yağ barındırır.
Tarhun kalori bakımından düşük ve az oranda karbonhidrat barındırır. Sağlık için oldukça faydalı olacak besinler içerir. Ortalama bir yemek kaşığında 1,8 gram kurutulmuş tarhun otu yer alır. Bu durumda şu besin değerlerini içerebilir:
Tarhun içerisinde yer alan manganez, beyin sağlığına destek olarak vücutta oksidatif stersin azaltılmasına yardımcı olan besinler arasında yer alır. Bunun yanında demir barındıran tarhun otu, kan üretimini destekler.
Tarhun otu, sindirim sistemi sağlığını destekleyerek, iştahın artmasında önemli rol oynar. Bunun yanından uyku düzeninin sağlanması için tarhun otundan yararlanılabilir. Aynı zamanda vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyan antioksidanlar içerir.
Tarhun otu faydaları şöyle sıralanabilir:
Kişinin vücudunda oluşan iltihaplanma ve beslenme nedeniyle insülin direnci ortaya çıkabilir. Bu da yüksek glikoz seviyelerine neden olur. Tarhun içerisinde yer alan bileşenler sayesinde insülin duyarlılığını iyileştirerek vücutta glikoz kullanım şeklini değiştirmeye yardımcı olur. Böylelikle kan şekerinin düşmesinde etkilidir.
Yetersiz uyku, kişinin sağlığına etki ederek kronik hastalıkların oluşmasına zemin hazırlar. Uykusuzluk kişinin stres seviyesinde yükselmeye neden olabilir. Tarhun otu içerisindeki yatıştırıcı etki sayesinde kötü uyku düzeninin düzeltilmesinde önemli bir rol oynar. Böylelikle uyku kalitesini artırarak kişinin sağlığına katkıda bulunur.
Çeşitli nedenlere bağlı olarak kişinin iştahında azalma meydana gelebilir. İştah kaybı tedavi edilmesi durumda yaşam kalitesinin azalmasına neden olur. Özellikle ghrelin (açlık hormonu) ve leptin (tokluk hormonu) dengesizlikleri iştahın azalmasına sebebiyet verir. Tarhun otu, vücut içerisindeki leptin seviyesinin azalmasına yardımcı olarak iştahın artmasını sağlar.
Tarhun otu, özellikle osteoartrit gibi rahatsızlıklarla ilişkili ağrıyı azaltmak için etkili olur. İçerisindeki bileşenler sayesinde insan sağlığına önemli katkıları vardır.
Tarhun otu, yatıştırıcı özelliği sayesinde uykusuzluk gibi uyku sorunlarına yardımcı olarak uyku kalitesini destekler. Sinir sistemini yatıştırarak ve dinlendirici bir uykuyu teşvik etmek için yatağa girmeden önce tarhun çayı içilebilir. Uykudan önce içilen tarhun otu çayı, sağlıklı uykuya zemin hazırlar.
Tarhun otu, içerisinde az miktarda yer alan esansiyel yağının gıda kaynaklı hastalıklara neden olan iki bakteri olan Staphylococcus aureus ve E. coli üzerindeki etkileri bulunduğu ortaya konmuştur. Böylelikle tarhun otu, antibakteriyel özelliği ile gıda kaynaklı hastalıkların önüne geçmede etkilidir.
Tarhun otu, mutfakta taze veya kuru olarak tüketilebilir. Çay olarak, yemeklerde veya salatalarda baharat şeklinde gibi birçok farklı formda kullanılabilir. Fakat tarhun otunu tüketmeden önce uzman doktora danışmak faydalı olabilir.
Tarhun otu her besinde olduğu gibi doğru oranda tüketildiğinde zararı bulunmayan bir bitki çeşididir. Tarhun otunun bazı yan etkileri olabilir bu nedenle dikkatli kullanılması önerilir. Tarhun otu yan etkileri şöyle sıralanabilir:
Tarhun otu, iştah artırıcı özelliğinin yanından keskin bir kokuya sahiptir. Anasona benzer tadının yanında meyankökü, fesleğen ve çam tatlarını barındırır.
Tarhun otu özellikle sindirim sistemi üzerinde önemli etkilerde bulunarak uyku kalitesinin sağlanmasında etkili ve faydalıdır. Vücut için gerekli olan antioksidan desteğini sağlayarak önemli katkılarda bulunur.