Sinameki çayı, sinameki bitkisinin yeşil-mavimsi yapraklarından yapılan, özellikle bağırsak hareketlerini düzene sokmak ve idrar söktürmek için kullanılan bitki çayıdır.
65-70 cm yüksekliğini bulan çalımsı bitkinin yaprakları, yeşil-sarı renk alana kadar 7-10 gün arasında gölgede kurutulur. Tuzlu suda da rahatlıkla yetişen bitki özel yetiştirilme koşullarına gerek duyulmadan rahat bir şekilde büyüyerek hasadı yapılmaktadır. Çay olarak kullanılacak kurutulmuş yapraklar balyalar haline getirilir.
İçeriğindeki esansiyel yağlar, kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, sodyum, çinko, A, E, D, B-6 ve K vitaminlerini barındıran sinemaki çayı, ağrıyı azaltmada, müshil etkisi ile kabızlık problemlerini gidermede, mide ülserine neden olan bakterileri önleme ve idrar yolu enfeksiyonu etkilerini azaltma amacıyla kullanılabilen sinameki çayının faydaları şunlardır:
Diüretik etkisi ile idrar söktürücü özelliği vardır. Ayrıca, iltihap kurutucu etkisi ile idrar yolları enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcıdır.
Ağrı kesici özelliğini kortizol ve dopamin hormonun dengelenmesi ile sağlayarak ağrı eşiğinin aşağıya çekilmesini sağlar. Bu sayede, migren tedavisine destek olarak aniden oluşan bağ ağrısı ve artan ışığa duyarlılıkla savaşmada yardımcıdır.
Kanı filtreleme özelliğinin olması saç foliküllerinin daha iyi beslenmesini sağlar ve saçların sağlıklı uzamasında rol oynar.
Dolaşım sistemi ve lenf bezlerini destekleyerek kandaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Müshil etkisi ve güçlü laksatif etkisi sayesinde bağırsakta suyun emici gücünü arttırarak dışkının yumuşaması sonucunda daha kolay çıkmasını sağlar. Böylece, kabızlık problemine karşı alternatif bir çözüm olabilir.
Güneşte kurutulan sinameki yapraklarının içeriğindeki etken maddeler değer kaybına uğrayabilir. Bu yüzden çayı için gölgede kurutulan yaprakların seçilmesi önemlidir. Sinameki yaprakları ile yapılan çay demleme işlemine tabii tutularak kolayca hazırlanabilir.
Yapılışı sırasıyla; yapraklar ince bir şekilde kıyıldıktan sonra, 2 çay kaşığı kadar sinameki 300-400 ml hazneye konularak, 5-10 dakika arası bir süre boyunca demlendirilir. Ardından bir süzgeç yardımı ile süzerek suyu alıp içilebilir.
Fonksiyonel şeker bağlarına sahip olması kendine özgü bir aroma verdiği için herhangi bir şey ilave etmeden tüketilebilir. Yine de kür olarak hazırlamak isteyenler içeriğine papatya, rezene, melisa ya da zencefil gibi bitkileri dahil ederek demleyebilirler. Bitkisel çayların genel olarak tadında acımsılık olduğu için şeker ihtiyacınıza göre 1 çay ya da tatlı kaşığı bal da ekleyebilirsiniz.
Çayın etken maddelerinin kaybolmaması için demlenme süresi sonrası 10 dakika içinde soğumadan ılık iken tüketilmesi önerilir.
Gölgede kurutulmuş yaprakları demlemeyerek hazırlayabileceğiniz gibi, hazır poşet formunda olan çayları da çay poşetini bardağa atıp, sıcak su ilave edip bitkinin aromasını akıtmasını takiben içebilirsiniz..
Bağırsak detoksu olarak bilinen sinameki çayı, bağırsağı temizlediği için yalancı kilo görünümünün giderilmesini sağlar. Ayrıca, kan şekerini dengeleyerek vücutta yağ ve karbonhidrat depolanmasının önüne geçerek kilo alımını sınırlar. İnsülin direnci üzerine de çalışmalarının olması, hücrelerin insüline duyarlılığının artmasına ve obezitenin engellenmesine yardımcı olur. Bu nedenle, çayın zayıflatma etkisinden bahsedilebilir.
Bağırsak ve idrar söktürücü özelliğinin olması nedeniyle potasyum seviyesini düşürebilir, elektrolit dengesini ve kalp ritmini değiştirebilir. Bu duruma ek olarak, Crohn hastalığı, ülseratif kolit, apandisit iltihabı ve su kaybı yaşayan kişilerin dikkatli kullanması önerilir. Yapılan bazı çalışmalarda, östrojen içerikli, ishal yapıcı ya da kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşim yapma riskine karşı doktora danışarak kullanımı tavsiye edilir.
Vücut metabolizmasına göre değişkenlik gösterebildiği gibi 6-12 saat içerisinde etki ettiği gözlemlenmiştir.
Günlük olarak demlenen bitkinin 1-2 bardak şeklinde kullanımı tavsiye edilir, daha fazla içilmemesi önerilmektedir. İçilme süresi kişiden kişiye değişebileceği gibi müshil etkisinden dolayı uzun dönemli kullanımı çok tavsiye edilmemektedir.
Aç ya da tok kullanımı fark etmezken tok karnına kullanımı hazımsızlık problemini giderebilir. Ayrıca, aç karnına alındığında şiddetli mide problemleri yoksa bağırsaklar boş olacağı için biriken toksinlerin daha hızlı atılmasına yardımcı olabilir.
Sinameki Çayı Ne Zaman İçilmeli?
Günlük bitki çayı olarak kullanılan bitkinin yaprağı, sürekli içilmesinden ziyade maksimum 1-2 hafta süre ile kullanılması önerilir. Yemekten sonra bir tutam sinameki çayı yaprağı çiğneyerek de tüketilebilir.
Kabızlık problemini ince ve kalın bağırsakta emilim dengesini sağlayarak olumlu etki eder. Bu nedenle, kabızlık problemine iyi gelir.