Poy Otu Öğütülmüş (Boy Otu)
Bazı yemeklerin lezzetine lezzet katan çeşitli bitkiler vardır. Çoğu zaman yemeğin tadını oluşturan bitki ve baharatların aroması olur. Çiçeksi yapısı ile bilinen poy da bu eşsiz lezzetlerden biridir. Bitki olarak yolculuğuna başlayan poy daha sonra baharat şeklinde sofralardaki yerini alır. Baklagiller familyasına ait olan poy 30-50cm boylarına ulaşan ve ilk bahar aylarında açan bir bitkidir. Genelde bu bitki sarı ve beyaz renkli çiçekleri ile ön plana çıkar.
Poy olarak bilinen bu bitki aynı zamanda boy otu, çemen, halbe, pıltan ve frenk kimyonu şeklinde de adlandırılır. Özellikle İç Anadolu ve Ege’deki tarlalarda poy bitkisine sıklıkla rastlanır. Tohumları öğütülüp toz haline gelen poy, artık farklı lezzetlerle buluşmak için çeşitli karışımların içine eklenebilir.
Genel olarak günlük hayatta tükettiğiniz pek çok yiyeceğin içerisinde poy baharatı görülebilir. Bunun yanı sıra poy, pastırmanın üzerine sürülen çemen adlı karışımın ana maddesi olarak bilinir. Çeşitli lezzetlerle buluşan poy baharatını özellikle bal ve pekmezle karıştırıp tüketebilirsiniz. Poy baharatını farklı kullanmayı tercih edenler için kaynatılıp suyu içilebilir.
Poy Baharatının Faydaları
Çorbalara ve daha pek çok yemeğe aroma katan poy bitkisi birçok faydayı beraberinde getirir.
İşte poy baharatının faydaları;
Poy baharatı içeriğindeki etken maddeler sayesinde balgam söktürücü etkiye sahiptir. Bu baharatı kullanarak sökülmeyen balgama ve bir türlü bitmeyen öksürüğe farklı bir çözüm bulabilirsiniz.
Sindirim sistemi sorunları günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan durumlardan biridir. Poy baharatı sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunabilirsiniz. Bunun yanı sıra hazımsızlığın önüne geçerek daha rahat bir sindirim sistemine sahip olmanızı sağlar.
Birçok farklı nedenden dolayı yaşanan mide ya da bağırsak gazı, şişkinlik gibi sorunlar için poy baharatından destek alabilirsiniz.
Kolesterolü dengeleyici yapıya sahip olan poy baharatı özellikle yüksek kolesterolü düşürmede önemli bir etkendir.
Bu baharatı belli aralıklarla tüketerek kan şekerini düzenleyici etkisini görebilirsiniz.
Östrojen hormonunun salgılanmasına destek olan poy baharatı göğüsler üzerinde dolgunlaştırıcı özellik sergiler. Bu etkisi aynı zamanda menopoz döneminde görülen rahatsızlıkların da önüne geçer.
Poy baharatı emziren anneler için süt artırıcı içerikler sunar.