Muskat(Myristica) diğer adı ile hint cevizi, portakal ağacına benzeyen, yaprak dökmeyen Endonezya’ya özgü muskat ağacının tohumundan yapılan bir baharattır.Muskat cevizi olarak da adlandırılan bitki, çeşitli yemeklere ve tatlılara farklı bir aroma katar. Rendelenerek kullanılması ve tüketilmesi uygundur. Hamur işlerinde, salata ve sos tariflerinde farklı aroma tadı ile lezzet katan içeriğe sahiptir. İnsan sağlığına önemli etkileri bulunan ürünün yeterli ve düzenli tüketilmesi durumunda kronik uykusuzluk çeken kişilerin uykuya dalış sürelerini azaltma ve uyku kalitesini arttırıcı niteliktedir. Sinir sistemini yatıştırıcı etkiye sahip olduğu düşünülen ürün, ağrı kesici özelliği ile de vücudu destekler. Düzenli tüketimi ile migren, mide şişkinliği ve hazımsızlığı, cilt sorunları, ağız ve diş eti hastalıkları, sindirim sistemi düzensizliği gibi rahatsızlıkların giderilmesine katkı sağlar. Zengin lif kaynağı sayesinde kabızlık şikayeti yaşayan kişilerin sorunlarının çözülmesinde etkilidir.
Muskat, yemek, sos, salata, hamur işi ve tatlılarda kullanılır. Meyvesi; genellikle baharat olarak tercih edilir. Patates püresi, haşlanmış makarna, brokoli çorbası, çeşitli salatalar, karnabahar yemekleri ve soslarda aroma verici ve lezzet arttırıcı özelliği bulunur. Kullanımı kremalı yemeklerde ise ayrı bir tat ve aroma verici özelliğe sahiptir. Ayrıca meyvenin etli kısmından çeşitli tatlılar yapılır. Muskat bitkisi cevize benzer yapısı ile yemek ve soslarda rendelenerek kullanılabilir. Kişilerin tercihine göre demleme usulü çay olarak ya da ağızda çiğneme yoluyla tüketilebilir.
Muskat bitkisi tatlımsı yapıya sahiptir. Yemek, sos ve salatalarda tropik bitki olması sebebi ile ağızda taze ve ferah aroması ile ekstra lezzet katar. Çiğneme yolu ile tüketildiğinde ise ağızda karanfili çağrıştıran odunsu bir tat ve aroma hissi verir. Tatlı yapımı için muskatın etli kısmından faydalanılır, yoğun aroması ile tatlılara lezzet katar.
Antiseptik özelliği ile hastalıklara karşı koruyucu özellik gösteren muskat faydaları şunlardır:
Muskat, içeriğinde faydalı bileşenler bulunan bitkidir. Ancak süt ile birlikte tüketildiğinde kişilerde halüsinasyon görme, mide bulantısı, kalp ritminde bozukluk gibi belirtilere neden olabilir. Muskat bitkisinin fazla tüketimi yapıldığında ağızda kuruluk oluşur. Aşırı miktar tüketiminde ise geçici uyuşturucu etkilerine sahiptir.
Muskat genellikle baharat olarak kullanılan bitkidir. Yemek, sos, salataların içerisine rendelenerek ya da tercihe göre toz hali kullanılabilir. Tatlılarda ise cevizin etli kısmından yararlanılır. Çay ve krem olarak tüketildiğinde insan sağlığı için en faydalı formda tüketilmiş olur. Muskat çayı demleme usulüne göre yapılmalıdır. Bir fincan kaynar suyun içerisine, çeyrek çay kaşığı muskat eklenerek 2 dakika demlenmesi yeterli olur. Cilt rahatsızlığı olan kişiler, özellikle sivilcelerin kurutulmasında da bu üründen faydalanabilir.
Hamilelik şüphesi ve hamile olan kadınların, düşük tehlikesine sebep olabileceği için tüketilmesi önerilmez. 2 yaş altı bebeklerin tüketimi için de uygun değildir.
Muskat bitkisi ve cevizinin afrodizyak bir etkisi olduğu düşünülür. İçeriği itibari ile mutluluk hormonu salgılar ve libidoyu yükseltir. Cinsel istek ve gücü arttırır. Öte yandan iktidarsızlık durumlarında da destek olarak kullanılabilir. Vücuda enerji verirken cinsel istekleri ön plana çıkardığı düşünülür.
Ürünün tüketimi sinir sisteminde pozitif etkilere yol açabilir. Sinirleri yatıştırıcı etkisi ile sakinleştirici özelliği bulunduğu düşünülen muskat, migren ve baş ağrılarının giderilmesinde vücudu destekler. Tüketimi ile hissedilen stresin azalmasına yardımcı olur. Kronik uykusuzluğu olan kişilerin uykuya dalış sürelerini azalmaya yardımcıdır.
Muskat yeterli miktarda tüketildiğinde uykusuzluk sorununa çare olur. İçerisinde bulunan magnezyum, sinirlerin yatışmasına etki sağlayarak mutluluk hormonu olan serotonin salgılanmasına olanak sağlar. Muskat çayının eski çağlardan bugüne kadar uyku ilacı olarak da tüketildiği rivayet edilir. Yeterli miktar ve dozunda alınması tavsiye edilir.