M-Ö

Muskat Küçük Hindistan Cevizi
19.08.2024 21:44
Muskat Küçük Hindistan Cevizi
Muskat bitkisi tatlımsı yapıya sahiptir. Yemek, sos ve salatalarda tropik bitki olması sebebi ile ağızda taze ve ferah aroması ile ekstra lezzet katar. Çiğneme yolu ile tüketildiğinde ise ağızda karanfili çağrıştıran odunsu bir tat ve aroma hissi verir. Tatlı yapımı için muskatın etli kısmından faydalanılır, yoğun aroması ile tatlılara lezzet katar. 
Mate Yaprağı
18.08.2024 21:04
Mate Yaprağı
Fitokimyasal bileşenleri ile mercek altında olan bitkinin çayı fosfor, kalsiyum, manganez, potasyum, selenyum, demir, A, E, C, B2, B1, B3, B5 vitaminleri, klorofil, 15 farklı protein yapıtaşı içerir. Bununla birlikte, spesifik bileşenler arasında yer alan ksantinler (kafein ve teobromin),saponinler ve polifenoller öne çıkar.
Ökse Otu (Armut Çekem Otu)
18.08.2024 02:36
Ökse Otu (Armut Çekem Otu)
Ökse otu, yaşamsal ihtiyacı olan su ve mineralleri konakçı olduğu ağaçtan alan genellikle elma, meşe ve diğer geniş yapraklı ağaçlarda yetişen, kışın beyaz ve yapışkan meyveler veren kösele yapraklı yarı parazit bir bitkidir.
Meyan Kökü
14.08.2024 23:54
Meyan Kökü
Meyan kökü, eski Mısır’daki firavunların tatlı içecek olarak kullanıp tüketmesiyle bilinen bir bitki türüdür. Bununla birlikte kullanım kökeni eski Asur, Mısır, Çin ve Hint kültürlerine kadar uzanır. Aslen baklagiller familyasına ait olan meyan kökü, çalı türünde bir bitkidir ve Avrupa, Asya ve Orta Doğu'da yetiştirilmektedir. Ham madde olarak ise şeker, diğer yiyecek, içecek ve tütün ürünlerinde tatlandırıcı olarak kullanılır.
Menengiç (Çitlenbik,Çıtlık,Çedene,Bıttım)
14.08.2024 22:29
Menengiç (Çitlenbik,Çıtlık,Çedene,Bıttım)
Kuruyemiş olarak bilinen menengiç, antep fıstığının yabanisi olarak tanımlanabilir. Özellikle sabun ya da kahve yapımından kullanılan menengiç, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’nde yetişir. Halk arasında bıttım, melengiç, yaban fıstığı ya da çitlembik olarak da adlandırılabilir. Menengiç ağacının yaprakları, meyvesi ve tohumu ayrı olarak insan sağlığına katkılarda bulunur. Meyvesi kurutularak kahve elde edilen menengiç içerisinde yüksek oranda demir, kalsiyum, potasyum, A ve C vitaminlerini barındırır.
Yükleniyor...