Sağlıklı bir besin kaynağı olan karabuğdayın beslenme üzerinde birçok olumlu etkisi vardır.
İçerisinde yer alan vitamin, protein ve yağ gibi bileşenlerle yarar sağlar. Karabuğday faydaları arasında şunlar yer alır:
Karabuğday faydaları bakımından özel bir besin maddesidir. B1, B3, B5 ve B9 vitaminlerini içeren bu besin, cilt ve saç sağlığı için de faydalıdır.
Rutin maddesiyle kırışıkları önler. Ayrıca keratin üretimi için gerekli olan amino asitleri içeren karabuğday, saçların daha hızlı uzamasını sağlar.
Karabuğday ekmeği, geleneksel ekmek çeşitlerine göre daha sağlıklı bir alternatiftir. Bunun başlıca nedeni glutensiz olması ve düşük oranda yağ içermesidir. Tohumdan elde edilen karabuğday ekmeği faydaları şunlardır:
Karabuğday ekmeği faydaları sayesinde çoğu kişinin beslenmesinde yer alır.
Çölyak hastaları başta olmak üzere kilo verme sürecinde olan kişiler için de doğru miktarda tüketildiğinde yarar sağlar.
Zira karabuğday ekmeği glutensiz, düşük yağ ve yüksek protein özellikleriyle diyet listelerinde yerini alır.
Karabuğday unu, karabuğday tohumlarından elde edilir. Vitamin ve mineral bakımından zengin olduğu için olumlu etkiler sunar.
Özellikle de glutensiz beslenmek isteyenler için ekmek, kek veya kurabiye gibi yiyeceklerin yapımında kullanılır. Karabuğday unu faydaları genelde şunlardır:
Karabuğday unu faydaları sayesinde pek çok kişi tarafından tercih edilir. Karbonhidrat, protein ve lif oranı yüksek bir besin olduğu için yararlıdır.
Karabuğday unu aynı zamanda sodyum, potasyum, demir ve kalsiyum gibi mineraller de içerir. Tüm bu özellikleri sayesinde sağlıklı yaşamı destekleyen bir gıda türüdür.
Karabuğday çayı, karabuğdayın kabuklu tohumlarından yapılan bir bitki çayıdır. Antioksidan bakımından yüksektir ve besleyicidir.
Karabuğday çayı faydaları arasında şunlar yer alır:
Karabuğday çayı faydaları ile öne çıkan sağlıklı bir içecektir. Özellikle de kan şekeri ve kilo kontrolüne yardımcı olduğu için diyabet ve obezite riskini azaltabilir. Farklı bir lezzete sahip olan karabuğday çayını 1 fincan tüketerek yararları görülebilir.
Karabuğdayın faydaları sayesinde bazı hastalıklara iyi gelen bir bitkidir.
Düşük glisemik indeksli diyabet, yüksek düzeyde rutin içeriği ile kalp hastalıkları ve magnezyum ile hipertansiyon için yararlıdır. Yüksek lif, protein ve düşük yağ içeriği sayesinde aşırı yemeyi önler ve obezite riskini azaltır.
Ayrıca gluten içermediği için çölyak hastalığı ve gluten intoleransı olan kişiler için fayda sağlar. Dolayısıyla uygun miktarda düzenli tüketilen karabuğday, vücudu çeşitli hastalıklardan korumaya yardımcı olur.
Bu tohumun içeriğinde yer alan tripsin inhibitörleri iyi pişirilmediğinde sindirilmesi zordur. Dolayısıyla tam pişirilmediğinde hazımsızlığa neden olabilir. Bazı kişilerin karabuğdaya karşı alerjisi olabilir.Aynı zamanda içerisinde bulunan fagoprin adlı madde, tüketildiğinde ışık hassasiyetine neden olabilir. Dolayısıyla bu besin maddesi tüketildikten sonra anormal semptomlar gözlemleniyorsa doktora danışmak gerekir.
Karabuğday, birçok farklı şekilde tüketilebilir. Karabuğday taneleri haşlanarak salatalara eklenebilir veya kahvaltıda yulaf yerine kullanılabilir. Aynı zamanda pirinç veya bulgur yerine birçok tarifte tercih edilebilir. Karabuğday unuyla ekmek, kek veya diğer unlu mamuller de elde edilebilir. Aynı zamanda tohumunun kaynatılmasıyla bitki çayı olarak tüketilmesi de mümkündür.
Karabuğday, günlük belirli miktarlarda tüketilmelidir. Zengin bir besin maddesi olduğu için tok tutan karabuğdayın 100 gram tüketilmesi uygundur. Fakat herkesin vücut kitle endeksi, günlük kalori ihtiyacı, yaşam tarzı ve sağlık durumu farklı olduğu için uzmana danışmak gerekir. Doğru miktarlarda tüketildiğinde faydaları da görülmeye başlar.
Karabuğday prebiyotik, yüksek lif ve düşük yağ içeriği sayesinde bitkisel bir proteindir. Özellikle de et tüketemeyen veya bu süreçte daha hafif beslenmek isteyenler için karabuğday en iyi alternatiflerden biridir. Özellikle de kan şekerini dengelemeye yardımcı olduğu için gebelikte diyabet (gestasyonel diyabet) riskini azaltabilir. Ayrıca bulgura na zaran daha az gaz yapma eğiliminde olduğu için emziren kadınlar için faydalıdır. Besin değeri yüksek sağlıklı bir madde olan bu karabuğday, hamile ve emziren kadınlar tarafından tüketilebilir.