Karabaş otu, lavanta türü olarak bilinen vücuda birçok fayda sağlayan bir bitki türüdür. Eski zamanlarda özellikle alternatif tıpta sıklıkla kullanılmıştır. Boyu 30 ila 100 santimetre arasında değişen karabaş otu, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığa iyi gelmesi için tüketilmektedir. Bunların yanında geleneksel tıpta ‘ustukhuddus’ olarak isimlendirilir. İçerisindeki besin değerleri sayesinde anti-bakteriyel ve antioksidan özellikleri bulunur.
Analjezik, sedatif ve antiseptik etkileri olan karabaş otu, kan dolaşımını düzenler, bağışıklığı güçlendirir, ağız ve diş sağlığını korur, yara iyileşmesi sağlar ve idrar yolu sorunlarına iyi gelir.
Karabaş otunun faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Soğuk hava, kapalı alan kullanımı ya da birçok etken sık sık hastalanmaya sebep olabilir. Bağışıklık sistemini düzenlemek ve güçlendirmek için karabaş otu çayı tüketilebilir. Kurutulmuş şekliyle hazırlanan karabaş otu çayı, bu konuda size destek sağlar.
Karabaş otu tüketildiğinde kan dolaşımında etkilerde bulunur. Damar tıkanıklığını önlemek adına karabaş otu suyu veya karabaş otu çayı tüketilebilir. Özellikle kalp hastalıklarına karşı etkili olur ve damarları rahatlatır.
Kişiler gün içerisinde strese maruz kalabilir. Bu gibi durumlarda karabaş otu, çay olarak tüketildiğinde vücudun rahatlamasını sağlar ve sakinleştirici bir etki yaratır. Karabaş otu çayının vücuda sağladığı yararların yanında yağının da ferahlatıcı bir özelliği bulunur.
Karabaş otu, yaraların iyileşmesinde ve ağrıların azalmasında etkili olur. Karabaş otundan elde edilen yağ ile acı hissi azalarak yaraların daha hızlı şekilde iyileşmesinde etkili olur.
Sindirim sistemi problemleri yaşandığında bütün vücut etkilenebilir. Bu durumda besinleri tüketirken dikkatli olmak gerekmektedir. Mideyi rahatlatan ve sindirimi kolaylaştıran gıdalar tercih etmek sağlık açısından avantaj sağlar. Karabaş otu bitkisi de sindirim sisteminin çalışma fonksiyonunu düzenler ve bağırsakların hızlı çalışmasını destekler.
Kalp ve damar hastalıklarına sebep olacak en önemli nedenlerden biri de damar tıkanıklığı olarak bilinir. Damarların tıkalı olmasına bağlı olarak hastalık riski de ortaya çıkmış olur. Karabaş otu çay olarak tüketildiğinde damarların rahatlamasını sağlar. Kan dolaşımını da dengelediği belirtilen karabaş otunun kalbe faydası bu şekilde gelişebilmektedir.
Karabaş otu, böbreklere faydası olup olmadığının bilimsel bir açıklanması bulunmamaktadır. Fakat her bitki türünde olduğu gibi fazla kullanımı sonucunda böbrek problemlerine sebep olabilir.
Hücrelerin ve hücre yapısının hızla yenilenmesinde etkili olan karabaş otu, cilt hasarlarına karşı güçlendirici görevi görür. Böylelikle yara ya da kesik durumlarında hızla iyileştirme özelliği bulunur. Bunun yanında cildi koruduğundan karabaş otu çayı tüketildiğinde kırışıklıkların oluşmasına engel olur.
Antioksidan içeren bitkiler özellikle kilo vermek isteyenlerin ödem atıcı olarak görülebilir. Kilolarından kurtulmak isteyen kişiler karabaş otu çayı tüketerek vücuttaki ödemin atılmasını sağlayabilir. Günlük beslenme rutininize karabaş otu çayı eklemesi yapmadan önce mutlaka uzman doktordan görüş almanız gerekmektedir.
Doğal bitki tüketimlerinde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de günlük olarak ne kadar tüketileceğidir. Karabaş otunun fazla tüketimi durumunda karın ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Karabaş otunun zararları şu şekilde açıklanabilir:
Karabaş otu birçok alanda tüketen kişilere fayda sağlayabilir. Çay ya da suyu tüketilen karabaş otunun etkileri şu şekilde sıralanabilir:
Karabaş otu çayı faydaları açısından oldukça popüler bir bitki türüdür. Bunlarında yanında kozmetik alanında da karabaş otundan yararlanılır. Parfüm, sabun ve krem yapımında kullanılan karabaş otu, cilt problemlerinde karşı kullanılabilir. Aynı zamanda karabaş otu yağı, masaj yağları arasında yer alır.
Kendine kendine yetişip, çoğalabilen bir tür olan karabaş otu, Türkiye’de Batı Anadolu Bölgesi’nde yetişir. Türkiye dışında Orta Avrupa’da görülebilmektedir.
Karabaş otu, vücutta oluşabilecek sindirim, bağışıklık sistemi ve cilt problemlerine iyi gelir. Tüketim şekline göre sağladığı fayda değişiklik gösterebilir.
Bir tatlı kaşığı kurutulmuş karabaş otu, bir bardak ölçü suya atılır. 7 dakika kaynatıldıktan sonra tüketilebilir.
Karabaş çayı, taze veya kurtulmuş olarak tüketilebilir. Genellikle aktarlarda kurutulmuş olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sağlığa birçok faydası olan karabaş otu, tansiyon çıkarma gibi bir etkisi bulunmamaktadır. Fakat doğru tüketim bu noktada büyük önem taşır.
Kronik hastalığından dolayı düzenli ilaç kullanmak zorunda olanlar ile kan sulandırıcı ilaç kullananların karabaş otunu tüketmemesi gerekmektedir. Riski önlemek adına tüketmeden önce uzman doktordan görüş almak önemlidir.