Karadut özü, içeriğindeki antioksidanlar sayesinde vücudu serbest radikallerden korur, enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir, içerdiği kimyasalların etkisiyle kabızlık ve menopoz semptomlarını hafifletir. Ayrıca burun akıntısını da giderir.
Antioksidan özellikleri ile kimyon inflamasyonu iyileştirme, gaz ve şişkinlik gibi mide ve sindirim sistemine yardımcı olma, kan şekeri ve kolesterol seviyelerini düzenleme, zayıf bağışıklık sistemini güçlendirme ve viral enfeksiyonlara karşı önlem almayı sağlar.
İçeriğindeki besin bileşenleri sayesinde vücuda pek çok faydası olan keten tohumu, linaceae bitki ailesine bağlı keten bitkisinden geliyor. Tek gövdeli ve bir yıllık bir bitki olan keten bitkisinin, gri tonlu yeşil yaprakları, mavi çiçekleri bulunuyor. 1 yemek kaşığında 37 kalori olan ve yaklaşık 2 gram lif içeren keten tohumu Omega-3 yağ asitleri açısında zengin bir besin olarak biliniyor. Keten tohumlarının sindirimi zor olduğu için öğütülmüş olarak tüketilmesi gerekiyor.
Silis isimli bir madde içeren ve bu özelliğiyle kemiklerin gelişmesini sağlayan kırkkilit otunun içerdiği antioksidan ve silika bileşikleri vücudu serbest radikallerden korur, cilt, tırnak, saç sağlığını korur, kemikleri güçlendirir ve idrar söktürücü etkiye sahiptir. Yine kalsiyum, alüminyum, sülfür, potasyum, niasin ve C vitamini açısından oldukça zengin olup, kemik dokusunda boşluklara neden olan osteoporoz tedavisi için de etkilidir.
Kuşburnu çayı antioksidan özellikler sergileyen iyi bir C vitamini kaynağıdır. Kuşburnunun işlenmesi ve kurutulması içeriğindeki C vitamininin bir kısmını yok eder. Kuşburnu çayı, kuşburnunun sıcak su ile demlenmesiyle hazırlanır. Demleme koşulları, antioksidan bileşiklerin ekstraksiyon hızını etkileyebilir.
Kırlangıç otu içeriğindeki kimyasallar sayesinde kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabilir. Ayrıca bu ot, ağrıyı hafifleten ve şişlik varsa azaltan kimyasalları da bünyesinde barındırabilir. İçeriğindeki bu kimyasallar, vücuttaki bakterileri, mantarları ve virüsleri de öldürebilir. Uzmanlar kırlangıç otunu bunun gibi pek çok rahatsızlıkta kullanır ve önerir.
Kahve kreması, temel olarak süt ve kremanın uygun oranlarda karıştırılmasıyla elde edilir. Bu karışım, kahve içeceğine özel bir tat ve kremsilik katar. Süt, içeceğin hafifliğini ve tatlılığını artırırken, krema yoğunluğu ve kıvamı sağlar. Bu denge, kahve kremasının özgün lezzetini oluşturur.
Karabaş otu, ülkemizde Akdeniz bölgesinde yetişen ballıbabagiller ailesine ait bir bitki türü olarak bilinir. Özellikle ilkbahar mevsiminde pembe ya da mor çiçekler açan karabaş otu, sağlık açısından oldukça faydalıdır. İçerisindeki mineral ve vitaminler sayesinde demir, magnezyum, potasyum açısından da zengindir. Karabaş otu yağı ya da kurutulmuş bitki formunda karabaş otu çayı olarak tüketilebilir.
Anavatanı Güney Kafkasya ve Kuzey Anadolu olan kiraz, gülgiller ailesine ait bir meyvedir. Ülkemizde en çok bulunduğu bölgeler Marmara ve Ege olarak bilinir. Tatlıların içerisinde de tercih edilen kiraz, kan hücrelerini artırır. Bu yüzden anemi hastalarının ve gelişim çağında olan çocukların kiraz yemesi önerilmektedir. Besin açısından zengin olan kirazın sapı da kurutulup çay olarak tüketilebilmektedir. Çay olarak tüketilen kiraz sapı, güçlü bir idrar söktürücü olarak tercih edilebilir. Bunun yanında böbrek taşlarının temizliğinde ve idrar yolları enfeksiyonunun engellenmesinde de kullanılır. Kiraz sapı içerisinde A, C ve E vitaminlerini barındırır.