Elma sirkesi yapmak için sterilize edilmiş bir cam kavanoza 4-5 doğranmış elma eklenir ve üzeri suyla örtülür. Kavanozun kapağı kapatıldıktan sonra sıcak ve karanlık bir ortamda 3-4 hafta kadar bekletilir. Süzüldükten sonra tüketilebilir. Elma sirkesinin yapımı şu şekilde gerçekleşir:
Bazı kişiler, elma sirkesini sağlıklı kılan maddenin maya ve bakteri bulutu olan ‘sirke anası’ olduğunu ifade eder. Sirke anası probiyotiktir. Nitekim sindirim sistemine destek verebilir. Ancak elma sirkesinin olumlu etkilerini sirke anasına bağlayan diğer iddiaları desteklemek için yeterli bir araştırma mevcut değildir.
Elma sirkesinin ana bileşenleri şunları içerir:
Elma sirkesinin besin bileşenleri ise şunları içerir:
Protein, enzim ve probiyotik bakteri lifleri içeren elma sirkesi kullanımının birçok faydası vardır; Elma sirkesi, sindirim sorunları, cilt problemleri, kilo alımının önlenmesi, kepekleri azaltma ve kalp sağlığına yararları bulunur.
Elma sirkesinin faydaları şunlardır:
Elma sirkesinin; Tip 1 diyabetli (şeker hastaları) kişilere zararlı etkileri olabilirken, Tip 2 diyabetli kişilerin kan şekerinin dengelenmesinde faydalı olabilmektedir.
Sirke içindeki asetik asit, nişastayı sindirmenize yardımcı olan enzimleri bloke eder. Bu durum da içeriğinde nişasta barındıran makarna veya ekmek tüketimindeki gibi daha küçük bir kan şekeri tepkisine neden olmaktadır. Diyabetli kişiler sirke kullanımının miktarı için doktorlarına danışmalıdır. Zira tüketilen sirke diyabet ilaçlarıyla etkileşime girebilir. Ayrıca elma sirkesi, gastroparezi gibi belirli sağlık sorunları olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.
Not: Diabetes Research & Clinical Practice'de yayınlanan çalışmaların 2017 tarihli bir incelemesi, yemekle birlikte tüketilen sirkenin, yemekten sonra insülin ve kan şekerindeki dalgalanmaları azaltabileceğini göstermiştir.
Yapılan bazı araştırmalarda sirkenin tokluk hissini artırabileceği saptanmıştır. Arizona Eyalet Üniversitesi'ndeki Johnston ekibi tarafından yapılan bir çalışmada, elma sirkesi tüketen katılımcıların günde 275'e kadar daha az kalori aldıkları ve kilo verdikleri görülmüştür. Yine Japonya'da yapılan 12 haftalık bir araştırmada, günde 30 mililitre (yaklaşık 6 çay kaşığı) sirke tüketen kişilerin az miktarda da olsa kilo verdikleri görülmüştür.
Sonuç olarak tokluk hissi sağlayan elma sirkesi, daha az kalori alımını sağlayarak kilo vermek için hali hazırda bir diyet programı uygulayanlara yardımcı olabilir.
Elma sirkesi tüketmek kan basıncını düzenlemek ve kötü kolesterol seviyelerini düşürmek için de yardımcı olabilir.
Elma sirkesi, böbrekler tarafından üretilen, kan damarlarının daralması ve genişlemesinden sorumlu bir hormon olan renini kontrol etmeye yardımcı olur. Kan damarları daraldığında kan basıncı yükselir. Elma sirkesi damarları gevşetir ve bu durum da kan basıcını düşürmeye yardımcı olabilir. Yüksek tansiyonu olanlar kesinlikle ilaçlarını düzenli olarak kullanmalı, sağlıklı bir diyet yapmayı ve egzersizi ihmal etmemelidir.
Yemekten önce elma sirkesi tüketmek kolesterolü düşürür. Yapılan araştırmalar, elma sirkesinin doğal antioksidanları sayesinde LDL'yi (kötü kolesterol) düşürdüğünü ve HDL'yi(iyi kolesterol) artırdığını göstermiştir.
Temizlik malzemesi olarak da kullanılabilen elma sirkesi, yüzeylerdeki mikropları öldürmeye yönelik de etken maddeleri içerir. Öte yandan iyi yıkanmamış meyve ve sebzeler ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Meyve ve sebzeleri sirkeyle yıkamak da çok önemlidir. Bunun için önerilen miktar, 3 bardak suya 1 bardak sirke koyularak bir karışımın hazırlanmasıdır.
Elma sirkesi doğal bir asidiktir ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu durum elma sirkesinin cilt sağlığına iyi gelebileceği, ciltte meydana gelen enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabileceği anlamına gelir. Elma sirkesinin güneş yanığı acısını iyileştirmeye veya hafifletmeye yardımcı olduğuna dair çok az kanıt vardır. Elma sirkesinin cilt sağlığı için ne kadar güvenli ve etkili olduğunu tam anlamıyla açıklayabilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Elma sirkesi fermente bir ürün olmasından dolayı diğer fermente gıdalar gibi bağırsak dostu probiyotik bakteriler içerir. Bu durum sindirim sisteminin sağlıklı olmasına yardımcı olur. Özellikle organik elma sirkesinde bulunan 'sirke anası' denilen katılaşmış yapı, sindirim sistemi için birçok faydalı bakteriyi barındırır. Her yemekten önce mümkünse, 1 ya da 2 yemek kaşığı elma sirkesi tüketilebilir. Zira fermente elma sirkesi mide yanmasını giderip, azalan mide enzimini yerine koymaktadır. Ayrıca elma sirkesi doğal bir dezenfektan olduğu için besinlerle alınan bakterileri de yok edebilmektedir.
Elma sirkesi saçı durulamak için kullanıldığında saçların kötü kokmasını önler ve kepeğe neden olan bazı mikropları öldürebilir. Elma sirkesi; saçın pürüzsüz ve parlak görünmesine de yardımcı olur.
Elma sirkesi aynı zamanda kafa derisinin Ph’ını yeniden dengelemeye yardımcı olur. Nitekim saç derisindeki kaşıntıyı hafifletmek için elma sirkesi deneyebilirsiniz.
Öte yandan kafa derisi kaşıntısının kepekten atopik dermatit ve sedef hastalığı gibi tıbbi durumlara kadar nedenleri olabilir. Uzun süredir devam eden saçtaki kaşıntı için mutlaka doktorunuza başvurmasınız gerekmektedir.
Elma sirkesi, kilo vermeyi hızlandırarak, kolesterolü düşürür, kan şekerini kontrol etmeye yarar ve şeker hastalığının belirtilerini azaltarak sağlığa iyi gelir. Elma sirkesi şu hastalıklara karşı tüketilebilir:
Elma sirkesi; yemek pişirmede, fırınlama tekniğinde, salata soslarında ve gıdalarda koruyucu olarak kullanılır. Elma sirkesinin içeriğinde çok fazla asit bulunduğu için doğrudan içilmesi tavsiye edilmez. Zira çok fazla sirke içilmesi diş minesini aşındırmak gibi bazı sorunlara neden olabilir.
Elma sirkesini diyetinize şu şekilde dahil edebilirsiniz:
Elma sirkesinin alerjiler, artrit, hıçkırık ve bacak kramplarını önlediğine dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur.
Elma sirkesi tüketimi için günlük önerilen miktar 15-30 ml'dir. Gün içinde 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi suyla karıştırılır, tonik haline getirilir veya isteğe göre salata sosuna eklenir. Elma sirkesi için herhangi bir yan etkiyle karşılaşmayanlar 2 çorba kaşığı elma sirkesi tüketebilir.
Sirkeli suyun ateş düşürme konusunda herhangi bir faydası yoktur. Hatta yararı olmadığı gibi, damarları büzerek kan dolaşımının periferde azalmasına neden olur. Bu durum da iç ateşin daha çok yükselmesine neden olabilir.