Böğürtlen yaprağı hücrelere zarar veren serbest radikalleri önler, bağışıklığın korunmasına ve güçlendirilmesine yardımcı olur. Böğürtlen yaprakları, pamukçuk, diş eti iltihapları, ağız ülseri ve boğaz ağrısına karşı gargara olarak geleneksel tıpta kullanılan özler sağlar.
Böğürtlen yaprağı faydaları aşağıdaki gibidir:
Böğürtlen yaprağı çok faydalı bir bitki türevi olsa da kullanırken bazı detaylara dikkat edilmelidir. Dalından toplanırken üzeri lekeli olan yapraklar tercih edilmemelidir. Daha yeşil, temiz ve taze olanlar toplanmalı ve alt kısmındaki tüylere dikkat etmelisiniz.
Kaşıntı yapmaması adına toplarken eldiven kullanabilirsiniz. Taze yaprakları topladıktan sonra doğrudan güneş ışığı alan bir yerde veya gölgelik temiz bir alanda kurutabilirsiniz. Eğer hazır kurutulmuş olan böğürtlen yapraklarını tercih edecekseniz son kullanma tarihine bakmalı ve küflenmediğinden emin olmalısınız.
Böğürtlen yaprağı, tek başına çiğnenerek tüketilmesi uygun bir bitki değildir. Bu nedenle lezzetiyle ve yararlarıyla tercih edilen çay formunda kullanılması gerekir. Söz konusu olan bitki çayı yumuşak tadı ve meyvemsi aromasıyla çoğu kişinin damak zevkine hitap eder. Diğer yandan, sağladığı bazı yararlar da tercih edilme sebebidir. Böğürtlen yaprağı çayı faydaları arasında yer alan unsurlar şu şekildedir:
Böğürtlen yaprağı çayının faydalarını daha iyi görmek için rafine şekersiz tüketilmesi gerekir. Sağlığa yararı olan böğürtlen yaprağında kalsiyum, potasyum, A vitamini ve C vitamini yüksek oranda bulunur. Günlük tüketimde bu besin değerlerini yeteri miktarda sağlıklı gıdalardan almak vücut için destekleyicidir. Dolayısıyla bu bitki çayını doğal olarak kurutulan veya taze böğürtlen yapraklarını sıcak suda kaynatarak hazırlayabilirsiniz.
Böğürtlen yaprağı faydaları arasında saç sağlığını etkileyen bazı etkileri bulunur. Zira iltihaplarla savaşan antioksidanlarla dolu olduğu için beraberinde bazı yararları getirir. Özellikle de sık sık veya arada kepeklenme sorunu yaşıyorsanız böğürtlen yaprağını kullanabilirsiniz.
Böğürtlen yaprağı, saçın maruz kaldığı çevresel hasarlara karşı korur. Bununla birlikle saç derisindeki enfeksiyonları azaltma ve önleme yönü de vardır. Aynı zamanda dökülmeleri azaltır ve saçla ilgili en çok yaşanan problemleri önler. Dolayısıyla böğürtlen yaprağını çay formunda tükettiğiniz de bu faydalarını da görebilirsiniz.
Böğürtlen yaprağı antioksidan, kalsiyum, C vitamini ve E vitamini gibi önemli bileşenlerle yüklü bir bitkidir. Buna bağlı olarak saymakla bitmeyen faydalar zincirine sahiptir. Önemli yararları sayesinde bazı rahatsızlıkları önler ve semptomlarını geçirir. Böğürtlen yaprağı şu hastalıklara iyi gelir:
Böğürtlen yaprağı faydaları kadar nasıl tüketileceği de önemli bir konudur. Diğer bitki yapraklarında olduğu gibi çay formunda hazırlanarak içilmesi mümkündür. Özellikle de kış aylarında hoş kokusuyla ve yumuşak lezzetiyle içinizi ısıtan bir lezzet sunar.
Böğürtlen yaprağını çay şeklinde hazırlamak için kurutulmuş veya taze böğürtlen yapraklarına ihtiyaç vardır. Taze yapraklar kullanılacaksa önce suyunun kaynatılması ve ilk sıcaklığının geçene kadar dinlendirilmesi gerekir. Ardından içerisine eklenir ve birkaç dakika bekletildikten sonra rengini alan çayı süzerek servis edebilirsiniz. Taze böğürtlen çayını hazırlarken sıcak suda uzun süre bekletmemelisiniz. Suya attıktan sonra demlenmesi için 4 dakika beklemeniz yeterlidir.
Kurutulmuş böğürtlen yapraklarını ise cezveye aldıktan sonra üzerine sıcak su ilave edin ve 10 dakika kaynamaya bırakın. Süresi tamamlandıktan sonra ocaktan alıp süzebilir ve fincanlara servis edebilirsiniz. Demlenen çayları ılımasının ardından yumuşak içimiyle tüketebilirsiniz. Tatlandırmak için bal, agave şurubu veya tarçın gibi doğal tatlandırıcılardan birini tercih etmeniz mümkündür.
Böğürtlen yaprağı faydaları arasında göz sağlığına iyi gelmesi de yer alır. Doğal bir lutein ve zeaksantin olduğundan görme ile ilgili sorunlar için önleyici niteliktedir. Özellikle bilgisayar ve cep telefonundan yayılan mavi ışıktan ve UV ışınlarından korur. Bu çevresel etkiler ileri süreçte maküler dejenerasyona yani görme kaybına neden olabileceği için zararlıdır. Bu nedenle böğürtlen yaprağı göze hasar veren olumsuz etkilerden korumaya yardımcı bir bitkidir.
Böğürtlen yaprağı çayını günün birçok zaman diliminde içmek mümkündür. Özellikle soğuk algınlığı ve grip gibi mevsimsel rahatsızlık durumlarında günde 2 kez tüketilmesi daha uygundur. Bu dönemlerde sabah ve akşam birer fincan içmek iltihap, ağrı ve halsizlik gibi rahatsızlıkları hafifletir. Günlük enerji vermesi için ara öğünlerde veya günün diğer zaman dilimlerinde tüketilmesi de uygun görülür. Pratik bir şekilde hazırlanabilen böğürtlen yaprağı çayını sabah, öğle, ikindi veya akşam vakitlerinde içebilirsiniz.