Alıç bitkisi halk arasında yemişen, alış, aluç, akdilen, kuş yemişi, dikenli elma ya da ekşi muşmula yöresel adlarını almıştır. Rosaceae familyasının Crataegus cinsinde yer alan Crataegus spp türüne aittir. Yabani bir meyve olarak Türkiye'de Akdeniz, Ege, Orta Anadolu, Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu bölgelerinde yoğun olarak yetişir. Bitki kurak iklim koşullarında rahatça yetişebilirken çalı görünümlü dayanıklı bir yapısı vardır. Alıç sirkesi, meyve sirkesinin organik asit içeriğiyle zengin olması ile uygun pH değerinde üretim sağlanır. Bu sayede, alıç sirkesi insan vücudu için bitkinin etken madde özelliklerini de kaybetmeden sirkenin faydalarını ön plana çıkarır.
Alıç sirkesi; askorbik asit (C vitamini), antosiyaninler ve flavonoidler (polifenoller), pektin, şekerler (maltoz, sukroz, glukoz, fruktoz), Ca, P, K, Mg ve Fe minarelleri bakımından zengindir. Zengin içeriği sayesinde alış sirkesi vücut üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Böylece, meyve sirkesinin hipertansiyon, yüksek kolesterolün, bakteri enfeksiyonları, yavaşlayan metabolizmayı, obezite semptomları, tip 2 diyabet problemleri, akne ve siyah nokta problemi gibi negatif durumları düzenlemede yardımcı rol üstlendiği gözlemlenir.
Sofralarda en çok tercih edilen üzüm sirkesi, salatalarda, soğuk yemeklerde ve diğer yiyeceklerle tüketilir. Alıçtan elde edilen sirke ise tadı meyve asidi açısından farklı olduğu için farklı bir aroma verebilir. Bu nedenle, tek kullanımı daha çok tercih edilir. Bitki sirkesinden yararlanabilmek için alkali oranı yüksek içeceklerle tüketilmesi tavsiye edilmez. En ideal kullanımı bir bardak su ile belli oranlarda tüketmenizdir.
Organik asitler ile fenolik asitler açısından zengin sirke türü, uzun ömürlü kullanımı için oda koşulları ve karanlıkta saklanmalıdır. Ayrıca, kullanım sonrası ağzı sıkıca kapatmanız gerekir. Ağzı uzun süre açık bırakılırsa oksijen ile tepkimeye girerek okside olabilir, böylece tadı bozulabilir ve içeriği zarar görebilir.
Biyoaktif bileşenlere sahip olan alıç meyve sirkesinin faydaları şunlardır:
Alıç Sirkesinin Kalp Sağlığına Faydaları
Antioksidan özellikleri ile serbest radikalleri uzaklaştırması kalbin düzenli çalışmasını pozitif etkiler. Ayrıca, kan akışını düzenlemeye destek olması kalbin ritmik akışını korumada yardımcı olur. İçeriğindeki mineraller sayesinde kalp kaslarını güçlendirmede rol oynar, kalbin kasılıp gevşeme gücünün kontrolünde öne çıkar.
Antioksidan ve C vitamini içeriğiyle cilt pigmentasyonun dengelenmesinde yardımcı rol oynar. Böylece cilt üzerinde yara, iz ve lekelerin renk tonlarının açılmasında destekleyici faktör olarak öne çıkar. Bununla birlikte, ciltte aşırı yağlanmayı azaltmaya yardımcı olur, sivilce ve siyah nokta problemlerinin giderilmesinde öne çıkar.
Asidik özellikli içeriği ile saçın toksin ve kirden arınma potansiyelini arttırır. Ayrıca, anti-parazitik özelliği ile saçta çoğalan bit gibi parazitlerin ölmesinde destekleyici etki gösterir.
Alıç sirkesi zararları arasında mide problemleri öne çıkabilir. Özellikle mide asidi problemi ile mücadele eden kişilerin uzun dönemli kullanmaması tavsiye edilir. Belirgin bir yan etkisi olmayan alıç sirkesinin fazla tüketiminde bazı problemler oluşabilir. Bu problemler; mide bulantısı, baş dönmesi ve kalp çarpıntısı olabilir.
Alıç sirkesi yapımı sırasında aşağıdaki basamaklar izlenebilir:
Kan dolaşımını arttırması ile libido yükseltici etki gösterir ve cinsel performansı arttırmaya yardımcıdır.
Metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırması ile kilo kontrolünde yardımcıdır.
Meyve sirkesi sabah ve akşam günde 2 kere tüketilebilir. Önerilen kullanım şekli ise bir bardak suyun içerisine 1 çay kaşığı sirkeden ilave edilerek içilmesidir. Suyla tüketilmesinin temel nedeni asidik özelliği ile başta mide ve sindirim sistemine negatif bir etki oluşturmaması içindir.
Pektin içeriği ile insülin hormon dengesine yardımcı olarak kan şekerinin düşmesine destek olur.